Sankt Bendts kyrka invigdes vid den stora kyrkofesten i Ringsted år 1170 och helgades åt Benedikt av Nursia. Download. |
I kyrkan är är flera kungligheter begravna: Valdemar den store, Knut VI, Valdemar Sejr, Erik Menved och Erik Plogpenning. Download |
Kryssvalvet med målningar i valvkapporna Download |
Valvet är utsmyckat med ornamentik och fyra olika händelser valvkapporna. Det är en politisk progandamålning från cirka 1275 och en följetong om mordet på Erik Plovpenning 1250. Mordet på kung Erik var ett brodermord. Hertig Abel var avundsjuk på att hans storebror var kung och planlade ett lömskt mord. Det handlar om makt och rikedom, men är också ett förhärligande av och en marknadsföring av Erik Plovpening, som enkedtottning Agnes hoppades att göra till helgon, liksom Knud Lavard, som tidigare hade blivit helgonförklarad av påven och lagd i en ny grav vid den stora kyrkofesten och invigning av kyrkan år 1170. Drottning Agnes avsikt var att säkra sin släkt, som hon menade var insatt av Gud till att regera i Danmark.
Maria och Kristus på himmelens tron. Download. |
Motivet påminner om Marias himmelskröning, men här saknas hennes krona. Hon lyfter sina händer i bön och Kristus välsignar henne och håller en bok i handen.
Erik Plogpenning är målad som ett helgon med gloria (fast han inte var det) sittande på sin tron. Vid sidan av honom står två väpnare. Den latinska texten berättar: ERICUS REX. DEI CARUS AMICUS. Kung Erik, Guds käre vän. Drottningen försökte få honom helgonförklarad med hänvisning till de under som skett vid hans grav. Men påven godkände inte hennes ansökan.
Till vänster om drottning Agnes ses tre brynjeklädda män, som kastar Erik Plogpennings lik i Sliens vatten, en fjord som leder in till Flensburg. Texten är otydlig men kan uttolkas som: HIC NECATUR (Här dräpes han). Till höger får tre fiskare kungens lik i sina nät. TOLLUNT HIC REGIA MEMBRA (Här lyfter de den kungliga kroppen).
Search for more photos
My images at Alamy
Erik Plogpenning, målad som helgon med riksäpple och scepter. Download. |
Knut Lavard med en fana. Till vänster: "Här spelas brädspel." Till höger: "Här sjunges mässan." Download. |
I västkappan ses Knut Lavard med en länsfana. Han sitter på en tron fastän han inte var kung, utan "bara" hertig (DUX) över Slesvig och vendernas furste. Han blev mördad i en skog utanför Ringsted 1131. Knut Lavards son, Valdemar den store, lyckades få sin far helgonförklarad av påven, vilket markerades vid kyrkofesten år 1170. På målningen har Knut en helgongloria.
På båda sidor om Knut Lavard ser vi upptakten till mordet på Erik Plogpenning, knappt 120 år senare. Till vänster står det att läsa: HIC SACARITUR (här spelas brädspel) och det finns en bild på inte ett brädspel! utan ett backgammon-spel. Bilden visar en fest på slottet, där det går riktigt lustigt till. En man lyfter ett ölkrus och en kvinna klappar honom på baken och han håller en annan kvinna i handen.
Därunder finns en bild med den latinska texten: HIC REX CASA ERIPITUR (Här förs kungen bort från huset). Till höger står en präst framför ett altare. Texten lyder: HIC CANITUR (här sjunges mässan) Det kan tolkas som att Erik Plovpenning tillfångatogs i sitt hus och fördes bort för att bli mördad, men tilläts dessförinnan att fira mässa.
Drottning Agnes sittande på sin tron Download. |
Drottning Agnes har bekostat målningarna och hon driver med bildframställningarna ett politiskt program för att få Erik Plovpenning helgonförklarad, vilket inte lyckades. Här i nordkappan håller hon en skylt i handen där det står AVE MARIA. Hon utgör en pendang till Maria i östkappan och samt med Knud och Erik, som båda blev mördade. Texten över hennes huvud lyder: DOMINA AGNES QUONDAM REGINA DANORUM. (Fru Agnes, tidigare Danmarks drottning).
Kungafris på korets sydvägg. Valdemar den Store, Knut VI, Valdemar Sejr och Valdemar den Unge |
På södra väggen i koret finns bilden av en man som håller ett armborst. Den mellersta målningen föreställer kung Birger och man kan ana den latinska texten i överkanten av bilden. Joakim Skovgaard gjorde år 1916 en målning av Drottning Dagmar (Download) och den kan ses i skeppet under predikstolen.
På den norra väggen i koret finns två sittande drottningar från cirka 1550. En drottningfris från 1325 mitt på korväggen föreställer Berengaria. Hon var från Portugal och gifte sig 1214 med Valdemar Sejr. Inskriften kallar henne för Bengerd och hon var mycket vacker, men i medeltida visor beskrivs hon som ond, i motsättning till Valdemars första hustru Dagmar, som framställs som godheten själv. Download.
I koret står tre personer som trampar på onda varelser. Det är kampen mellan ont och gott. Bilderna är målade 1235-40. Maria håller Kristus som gör en välsignande gest och har ett äpple i handen. Erik Plogpenning med scepter och riksäpple. Han blev brutalt mördad. Mordet framställs på de stora bilderna i kryssvalvet. Helgonet med plamkvist och bok kan vara Katarina eller Margareta.
Kristusbild från cirka 1400. "Hinc est altitudo saluatoris" (Här är frälsningens höjdpunkt)
Sct. Bendts kirke midt i byen i historien i livet
Jubileumsskrift til Sct. Bendts kirkes 850-års jubilæum i 2020
My images at Alamy
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar