Sidvisningar

Græse kirke




På den södra väggen finns rester av målningar från början av 1300-talet. Där predikstolen nu står fanns en framställning av Laurentius martyrium och den visade hur Laurentius blev grillad till döds. Ovanstående skiss är gjord av J. Kornerup då han tog fram målningarna 1898. De var dock i så dåligt skick så de kalkades över igen.  Överst på skissen kan man se Lukas lejon och Matteus ängel. Till vänster finns en man med en klubba. Det är troligen Judas Taddeus. I högra delen av bilden står en oidentifierad person och undertill fins två huvuden med medeltida huvudbonader. 


Katarina med hjul

Ovanför valven i Græse kyrka finns några målningsrester. På sydväggen framträder två kvinnohuvuden på var sin sida om öppningen till vapenhuset. På den östra sidan står Katarina med ett hjul. På huvudet har hon en medeltida hatt som är gjord av ett styvt linneband runt omkring huvudet och ett tunt band eller en slöja faller ner över kinderna. Det är en så kallad Torque som var vanlig 1220 – 1327. Katarina av Alexandria var en from ock lärd kungadotter som lyckades överbevisa 50 av kejsarens filosofer att kristendomen var bättre än avgudadyrkan. När så filosoferna blev kristna fängslades Katarina och dödades cirka år 310. Hennes reliker finns i Katarinaklostret i Sinai. Under medeltiden hörde hon till en av de mest dyrkade helgonen och hennes bild finns i 57 kyrkor i Sydskandinavien. Till exempel Östra Vemmerlöv


Kvinna iklädd medeltida huvudbonad

På södra väggen, väster om öppningen till  vapenhusets vind finns ett kvinnoansikte. Resten av kroppen är dold av det senare uppmurade valvet. Hon har samma huvudbonad som Katarina och utgör en pendang till henne. Vem detta är vet vi inte. Men gissningsvis är det en av de vanliga, mycket dyrkade helgonen: Barbara, Dorotea eller Margareta. 

See all my church frescos at 




Inga kommentarer: