Sidvisningar

Målöv kirke



Målövs kyrka



Interiör av Målövs kyrka. Download

Kyrkan har fantastiska målningar av Jörlunda-verkstaden. De är utförda 1125 – 1150 i en bysantinsk stil.

Kristus sitter på regnbågen. Download
Mitt ovanför triumfbågen sitter Kristus på regnbågen i vit tunika med förgyllda band (clavus). Han håller upp höger hand framför sitt bröst, som för att tala. Dn vänstra handen vilar på livets bok. Norr om Kristusgestalten står Jungfru Maria med framsträckta händer, som för att lyssna eller tillbe Kristusmajestätet. På den södra sidan finns Johannes Döparen i vitt skägg och han räcker också fram sina händer. Denna Desis-komposition är flankerad av korsfästelsen och uppståndelsen. 



Maria och Jesusbarnet. Download
På norra delen av triumfväggen finns en nisch som aldrig har varit överkalkad. Här inne är en stilren bysantinsk madonna "Maria Hodegetria" Den hänvisande Maria. Med sin hand visar hon på Kristusbarnet, som hon håller på vänster arm. Hon böjer huvudet i vördnad mot sin son och han välsignar henne med höger hand. I den vänstra håller han en bokrulle. Glorior och dräktdetaljer är modellerade i guldförgylld stuckatur. Vid hovet i Konstantinopel fanns en bild av Maria och barnet, som var målad av aposteln Lukas. En gång i tiden räddade den staden från att erövras och visades sedan en gång i veckan från det kejserliga palatsets balkong.


Kung David. Download


Kung Salomo. Download


En man spelar ett instrument. Abraham med själar i skötet.
Download
Till vänster ses Abraham sittande med själar i sitt sköte. I mitten finns en tecknad figur och det går att urskilja att den spelar på ett stränginstrument. Den vänstra handen är formad runt instrumentets hals. Konturerna runt figuren är utformade som ett träd och den blå ultramarinfärgen följer konturen av trädets topp. Det är i verkligheten två motiv som är skisserade ovanpå varandra. Målaren har först gjort en teckning, men sedan ändrat sig och fortsatt med ett annat motiv. Kanske skulle det blivit till en scen med kung David och hans musikanter. 

Pontius Pilatus tvår sina händer. 


Judas förråder Jesus med en kyss. Download


Korsfästelsen. Download


Gotisk målning av korsfästelsen. Download



Ärkebiskop med kräkla. Download
I triumfväggens södra nisch finns en ärkebiskop. Det ser man på att han har ett korsformat band över bröstet - ett ämbetsbevis, som han fick av påven. I höger hand håller han sin biskopsstav - kräklan -  och i vänster har han livets bok. Runt omkring huvudet är en förgylld gloria. Men ärkebiskopen har ingen mitra (biskopsmössa), vilket hör till ovanligheterna.

Det har diskuterats vem denne ärkebiskop är. Nu finns det en mycket vanlig pilgrims-symbol som man har funnit åtskilliga av i Danmark. Det är en liten relief av St. Nicholaus från Myra, vars reliker bevarades i den syditalienska staden Bari, som var en viktig utskeppningshamn för pilgrimer på väg till Jerusalem. Likheterna mellan målning och pilgrimstecknet är så slående, att man kan misstänka att målaren haft det som modell när han målade i Målövs kyrka.

Källor: Danske Kalkmalerier, Romansk tid, Nr. 45 och 46; Ulla Haastrup & John H. Lind, Royal family connections ... i From Goths to Varangians Edited by Line Berg ...

See all my church frescos at 

Inga kommentarer: